Orbia_logo_Za_popotnike

Glasbeni jug

Države DIXIELANDA: Georgia + Severna & Južna Karolina + Tennessee + Mississippi + Louisiana + Alabama

13 dni

12 oseb

Program potovanja

Kolektivno ime za države juga ZDA je Dixieland. To so države, ki so zrasle na suženjstvu in pridelovanju rastlin kot so tobak in bombaž. To so tudi države, ki so morale priznati poraz Severnjakov in se s tem še danes niso povsem pomirile. Suženjstvo je zaslužno za veliko negativnih stvari, dobra stvar ki je nastala iz trpljenja pa je ameriška glasba.
Kolektivno ime za države juga ZDA je Dixieland. To so države, ki so zrasle na suženjstvu in pridelovanju rastlin kot so tobak in bombaž. To so tudi države, ki so morale priznati poraz Severnjakov in se s tem še danes niso povsem pomirile. Suženjstvo je zaslužno za veliko negativnih stvari, dobra stvar ki je nastala iz trpljenja pa je ameriška glasba. Zvrsti glasbe, kot so blues, rock, country, bluegrass, jazz imajo vse svoj izvor v predelih južne ZDA. Danes je na ogled nekaj zanimivih stavb ki govorijo o tem obdobju – kot so Muzej Delta Blues, Country Music Hall of Fame, ali pa Sun Studio in Graceland. Bitka za državljanske pravice ki so jo bili Martin Luther King in njegovi spremljevalci je prisotna na določenih delih tega popotovanja, kot tudi žalostna zgodba indijancev Čiroki. S stališča naravnih znamenitosti si ogledamo južne obronke Apalačev in NP Smoky Mountains in Blue Ridge Road .. na drugi strani popotovanja pa je naša meja mogočna reka Mississippi. Plantaže in stavbe iz obdobja antebellum, so na obeh koncih popotovanja, ne moremo pa spregledati mest z zvenečimi imeni kot so Nashville, Memphis, Savannah, Atlanta in predvsem New Orleans.

 

1. DAN: SLOVENIJA – EVROPA – ATLANTA

Prevoz potnikov na bližnje letališče (v kolikor polet ne bo z Brnika) od koder bo polet preko drugega evropskega letališča proti Atlanti. Mesto Atlanta je nekakšno neformalno središče Juga ZDA. Severnjaki so ga v državljanski vojni požgali do tal, tako da je danes tudi po ameriških normativih mlado mesto. Kot takšno pa je že Olimpijsko mesto in središče svetovnih korporacij Coca Cole in CNN.  Panoramski ogled in nočitev.

2. DAN: ATLANTA – SAVANNAH  

Zajtrk. Zjutraj se zapeljemo na ogled vzhodnega dela države Georgia – torej Atlantske obale in južnjaške lepotice – mesta Savannah. To je pravo sprehajalno mesto (historic district in victorian district), ki ima veliko starih stavb iz obdobja »antebellum«, evropski šarm s parki in muzeji (na pogled je celo »klop Forresta Gumpa«) ter stara skladišča bombaža ob istoimenski reki, ki so danes prodajalne in restavracije, ter pokopališče Bonaventure (ki nastopa v knjigi Polnoč v vrtu dobrega in zlega). Mesto je le na željo predsednika Lincolna preživelo Shermanov uničevalni pohod. Večerja (BOX) in nočitev v hotelu.

3. DAN: SAVANNAH – CHARLESTON

Zajtrk. Severno od mesta Savannah se začne Južna Karolina. Ustavimo se v slikovitem mesti Beaufort, ki je služil kot kulise v nekaterih filmih, nato pa si pred prihodom v Charleston pogledamo eno izmed mnogih plantaž (BOX), ki so v tem pasu. V mestu Charleston si pogledamo Fort Sumter, kjer se je odvila prva bitka Državljanske vojne. Charleston je bil glavna tržnica za Afriške sužnje. O tem izvemo več v Muzeju Old Slave Mart (BOX), zanimiv pa je tudi Provost Dungeon, kjer so imeli zaprte pirate, ki so delovali v zalivu (med drugim Črnobradec in »Gentleman« Bonnet ki je bil tukaj zaprt in kasneje obešen). Nočitev v hotelu.  

4. DAN: CHARLESTON – ASHVILLE

Zajtrk. Del dneva lahko še preživimo v Charlestonu, potem pa se zapeljemo povsem na drugi konec države, kjer ob vznožju Apalačev, vstopimo v Severno Karolino. Najprej se ustavimo in si ogledamo Chimney Rock (BOX), nato pa se pripeljemo  v mesto Asheville, ki je postal s prihodom Vanderbiltov pravo igrišče milijonarjev. Vanderbilt je dal tu postaviti pravo kraljevsko palačo – Biltmore Estate, ki si jo lahko proti doplačilu podrobneje ogledamo naslednji dan. Slikovito mesto ima veliko ohranjenih starih hiš (v stilu art deco) večeri pa so ponavadi jazzovsko obarvani.  

5. DAN: BLUE RIDGE DRIVE – NP GREAT SMOKY MTS

Zajtrk. Po želji ogled Vanderbiltove graščine, nato pa vožnja po delu NP Blue Ridge Drive (ki drugače pokriva celotno dolžino južnih Apalačev s foto-postanki. Tako prispemo v Narodni Park Great Smoky Mts, kjer is lahko pogledamo Muzej indijancev Cheeroki, se zapeljemo preko prelaza Newfound Gap in obiščemo vrh Clingmans Dome, ki je eden najvišjih vrhov vzhodno od Mississippija. Vstopimo v državo Tennessee. Nočitev v hotel ali lodgeu. Večerja (BOX).    

6. DAN: NP GREAT SMOKEY MTS –  NASHVILLE

Zajtrk. Tennessee je sicer majhna država ki se razprostira med Delto Mississippija in Apalači vendar je svetovno znana po Davy Crockettu, Elvisu, Dolly Parton in Nashvillu. Preden se zapeljemo v zibelko countryja, lahko obiščemo rojstni kraj Dolly Parton – Pigeon Forge, če nas že ne premami malo bolj kičasti zabaviščni park Dollywood v bližini. (opomba: v primeru jutranjega odhoda se lahko naredi »ovinek« in se pogleda destilarno Jack Daniels v Lynchburgu). Nashville je glavno mesto države, uspešno in bogato mesto in seveda znano predvsem po »country« glasbi, ki je v ZDA verjetno najbolj popularna glasba. Če ima Memphis Elvisa, Jerry Lee Lewisa, Tino Turner in Sun Studio ima Nashville Hank Williamsa, Willie Nelsona, Studio B, Opry in kup »country« zvezd za katere še nismo niti slišali. Nastanitev v hotelu, nato pa ogled centra mesta okoli znamenite Music Row in Broadwaya.  Nočitev.

7. DAN NASHVILLE – MEMPHIS

Po zajtrku si pogledamo še dodatne zanimivosti v mestu, kot je recimo nekoliko nenavadni »grški« partenon. V popoldanskem času se odpravimo proti Zahodu. Naš današnji cilj je eno lepših velemest osrednje ZDA. Rojstno mesto bluesa in rock’n’rolla je vsekakor vredno ogleda. Po nastanitvi v hotelu, si ogledamo glavne znamenitosti okoli zgodovinske ulice Beale street ter Mud island na katerem stoji zanimiv muzej o reki Mississippi, pa Sun Studio (predhodno naročilo in doplačilo) , kjer si je Elvis posnel ploščo za 50.- USD in seveda muzej National Civil RIght Museum (BOX), ki je zgrajen okoli hotela v katerem je bil ubit Martin Luther King. Večerja v lokalni restavraciji z bluesom (BOX) in nočitev.

8. DAN MEMPHIS – GRACELAND – CLARKSDALE – VICKSBURG

Zajtrk. Zjutraj nadaljevanje ogledov ter možnost vožnje po Mississippiju v parniku (»paddle-boat«). Za privržence Elvisa predlagamo obisk Gracelanda (dopl) in potem vožnja do »bluesevskih« korenin v delti reke Mississippi. Katerega središče je Clarksdale, MIssissippi. Ustavimo se pri blues klubu Ground Zero, ki je v lasti igralca Morgan Freemana, zraven pa se nahaja Muzej Delta Blues (BOX). Nadaljevanje vožnje ob delti mogočne reke proti jugu. Nočitev v mestu Vicksburg, kjer je po 47 dneh obleganja Južnjaška vojska popustila pred generalom Grantom in tako je Sever dobil nadzor na reko Mississippi. Nočitev.     

9. DAN NATCHEZ – NEW ORLEANS

Zajtrk. Današnji dan si najprej ogledamo mesto Natchez, ki velja za enega redkih ki je popolnoma preživelo uničevanje severnjaške vojske in zato ima ogromno stavb iz obdobja antebellum. Nadaljujemo v državo Louisiana. Ta zvezna država je popolnoma drugačna kot ostale države ZDA, saj so njeni prebivalci potomci francoskih piratov, kmetovalcev ter aristokracije – Cajuns ter Creoles. Je dežela jazz glasbe, vodoo-ja ter znanega festivala Mardi Gras, ki se kljub orkanu Katrina, ni nikoli prekinil v mestu New Orleans. Popoldanski sprehod po mestu New Orleans. Večerja (BOX) in nočitev.

10. DAN NEW ORLEANS

Po zajtrku v hotelu bosta na vrsti panoramska vožnja po mestu in sprehod po centru okoli ulice Bourbon Street ter tržnice, kjer povečini vedno nekdo igra jazz. Med drugim si bomo ogledali tudi Moon Walk – staro leseno promenado na obrežju Mississippija – s tramvajem pa lahko obiščemo tudi Garden District s čudovitimi hišami. Zvečer se lahko zapeljemo z ladjo Creole Queen po reki na zabavo z Jazzom (dopl). Drugače pa predlagamo obisk katerega izmed lokalov z živo glasbo v francoski četrti. Nočitev ?

11. DAN NEW ORLEANS – MONTGOMERY – ATLANTA

Zajtrk. Zjutraj se zapeljemo proti zadnji državi na našem potovanju – Alabami. Vozimo se mimo industrijskega pristanišča Mobile do prestolnice Montgomery, ki ima v zgodovini prostor predvsem po zaslugi Rose Parks, črnke ki se ni želela peljati na zadnjem delu avtobusa, ki je bil namenjen črncem in je s tem sprožila val sprememb ki jih je doseglo gibanje za enakost pod vodstvom Dr. Luther Kinga. Panoramski ogled glavnih znamenitosti ter spomenikov v mestu, ki so večinoma vezani na Gibanje za državljanske pravice. Popoldan se vrnemo v Atlanto. Prost večer. Nočitev v mestu.            

12. DAN ATLANTA – EVROPA

Zajtrk. Prosto do odhoda na letališče – če bo čas si lahko ogledamo stvari ki si jih nismo mogli ogledati ob prihodu. Recimo Muzej Margaret Mitchell avtorice V vrtincu. Polet proti Evropi.

13. DAN: EVROPA – SLOVENIJA

Pristanek na evropskem letališču in polet do bližnjega letališča. Prevoz domov. 

 

Odgovor velja v bistvu za vsa popotovanja po ZDA. Ker imamo po petindvajsetih letih vodenja in organiziranja potovanj po ZDA, povsem jasno sliko o tem kaj si naši ljudje želijo videti – kaj gre notri in kaj ven. V tem potovanju bi bilo mogoče stvari speljati bolj južno in mogoče vključiti Florido, vendar se nam je zdelo zelo pomembno, da se vključi tudi nekaj gorate pokrajine – torej Apalačev – da ni celo potovanje preveč “ravno”. Poleg tega Florida tematsko niti najmanj ne spada v to zgodbo. Predstavili vam bomo Dixie tako kot morajo biti predstavljene – s plantažami, bitkami in porazi v Državljanski vojni, bojem za pravice črnskega prebivalstva ter z obilo prvinske glasbe, ki je iz tega nastala.

Imate vprašanje?

Ne oklevajte in nas pokličite. Z veseljem vam predstavimo naše ponudbe.

Galerija

Preveri ostala potovanja