Orbia_logo_Za_popotnike

Severo-zahod ZDA

Države : Washington + Oregon

12 dni

12 oseb

Program potovanja

 

1. DAN: SLOVENIJA – EVROPA – SEATTLE

Zbor potnikov na letališču ob dogovorjeni uri ter polet letala z vmesnim postankom na enem izmed evropskih letališč proti ZDA. Pristanek na letališču Seattle-Tacoma pri največjem mestu države Washington. Panoramski ogled velemesta Seattle, ki je gospodarsko povezan z giganti kot so Boeing, Microsoft in Amazon. Nastanitev v hotelu.

2.DAN: SEATTLE

Zajtrk. Nadaljevanje ogledov v mestu Seattle. Zanimivo si  je ogledati predvsem obnovljeno staro tržnico Pike Place Market ter Pioneer square, ki skupaj tvorita del zgodovinskega jedra mesta. Novejši del je v delu Seattle Center , kjer se med drugim nahaja tudi Space Needle, sicer že malo dotrajani simbol mesta. Če bo volja in čas se lahko zapeljemo tudi po zalivu Puget Sound ali pa do pol ure oddaljenih, 84 metrskih slapov Snoqualmie Falls, ki so druga najbolj obiskana atrakcija v državi Washington (za NP Mt Rainier). Nočitev v hotelu.          

3. DAN: WHIDBEY ISLAND – NP CASCADE – WINTHROP

Zajtrk. Zapeljemo se na otok Whidbey, z lepimi razgledi na zaliv Puget Sound, nato pa nazaj na celino ter v najbolj severni Narodni park Washingtona – NP North Cascade, kjer se vozimo s postanki med slikovito naravo Kaskadnega gorovja. Dan zaključimo v kavbojskem mestu Winthrop, kjer dobite občutek kakšna so bila nekoč mesta Ameriškega severo-zahoda. Nočitev.  

4.DAN:  NP MT RAINIER

Zajtrk. Dopoldan zaključimo krog in se spustimo do »nemškega« mesta Leavenworth, nato pa nas čaka naslednji NP na potovanje – NP Mt Rainier (4392m). To je ena izmed najvišjih gora v spodnjih ZDA (če ne štejemo Aljaske). Je tako kot ostale gore v Kaskadah vulkanskega porekla – je pa tudi eden izmed najstarejših Narodnih parkov iz leta (1899). Ogledali si bomo južni del z ledenikom Nisqually, ter slapom Marada Falls. Zvečer se bomo nastanili v podnožju gorstva. Nočitev.    

5. DAN MT. ST. HELENA – PORTLAND

Zajtrk. Dopoldan Se vrnemo v Kaskadno gorovje in si ogledamo krater ugaslega vulkana Mt. St. Helena, ki je leta 1980 izbruhnil in ugasnil življenja 50 ljudem. Stožec gore se je zmanjšal za 400 metrov in se sedaj počasi gradi nazaj. Gora Sv Helene je vse prej kot ugasli vulkan in je zato zelo zanimiv v vpogled v ta naravni fenomen. Popoldan se mimo Fort Vancoucra spustimo v glavno mesto države Oregon – Portland. Sprehod po središču mesta – Pearl District in Old Town. Portland velja za enega najlepših mest v ZDA – mesto parkov in mostov na sotočju rek Columbia ter Williamette. Nočitev.

6. DAN: PORTLAND – reka COLUMBIA

Zajtrk. Danes sledi poldnevni izlet ob reki Columbia, ki je druga največja reka v ZDA. Ustavili se bomo pri Vista House kjer je lep razgled na kanjon, pa pri slapovih Multnomah, ki so med najvišjimi v ZDA, pa pri jezu Bonneville Dam. Ogledali si bomo staro mestece Hood River v podnožju mogočnega ugaslega vulkana – gore Mt Hood. Vrnitev v Portland, kjer si lahko ogledamo čudoviti Washington park.

7. DAN: PORTLAND – EUGENE – NP CRATER LAKE

Zajtrk. Zgodaj zjutraj nadaljujemo pot proti jugu do mesta Eugene, ki je središče Oregonske Univerze in prijetno mesto. Panoramski ogled mesta nato pa še zadnji skok v Oregonske Kaskade in ogled Narodnega parka Crater Lake. Jezero ki se nahaja v ugaslem kraterju je najgloblje v ZDA (skoraj 650 metrov)in ima najčistejšo vodo, ki je v bistvu sama deževnica saj jo ne prinaša nobena reka. Njena čistoča pa pomeni da je odsev v vodi kot v ogledalu, zato je fotografski raj. Nočitev v mestu Ashwood ali Medford.

8. DAN: KERBY – JEDEDIAH SMITH REDWOOD  – COOS BAY

Zajtrk. Na poti proti Pacifiku se najprej zapeljemo do kraja, ki se imenuje »Gora osmih dolarjev« kjer je eden redkih krajev na svetu kjer lahko naravi vidite »kobrasto lilijo« ali rastlino, ki prežveči in poje insekte. Popoldan se zapeljemo nazaj proti Pacifiku in za kratek čas vstopimo v državo California skozi Državni park Jedediah Smith Redwood, kjer se nahajajo primerki najvišjih dreves na svetu. Na obali zavijemo nazaj proti severu in se peljemo po čudoviti panoramski cesti proti mestecu Coos Bay, kjer se nastanimo. Na poti postanki za fotografiranje naravnih lokov in skal oziroma čeri nenavadnih oblik kot je recimo Facerock. Na čudoviti panoramski cesti 101 bomo preživeli naslednje nepozabne tri dni. Nočitev.

9. DAN: FLORENCE – NEWPORT 

Zajtrk. Oregon Dunes so največje sipine v ZDA. Vlečejo se kar 50 milj in so visoke tudi do 150 metrov. Južni del so okupirali buggiji in kolesarji, severnega pa ljubitelji ptic in sprehajalci. Pri  mestu Florence je mogoč ogled Jam Morskih levov, kjer živali prebivajo v ogromni morski jami, sledi pa vulkanski predel okoli polotoka Perpetua. Dan zaključimo v mestu Newport, ki ima največjo ribiško floto v državi, znan pa je bil tudi po filmski orki Keiko (igral v filmih Free Willie), ki pa ne prebiva več v zanimivem akvariju, ampak je bil vrnjen nazaj v domačo Islandijo. Nočitev.

10. DAN: SEASIDE – ASTORIA

Zajtrk. Ogled svetilnika Yaquina Head. Sledi nadaljevanje vožnje po panoramski cesti 101 mimo zanimivih foto-točk na poti, kot so Devil’s punchbowl in Haystack Rock … Sledi vožnja do mestu Astoria na samem ustju reke. Tukaj sta raziskovalca Lewis in Clarke preživela zimo, na mestu kjer stoji rekonstrukcija Fort Clatsop in da so bivake postavili ravno na tem mestu so poskrbele prve prave demokratične volitve – volile so namreč tako ženske kot tudi črnski sužnji. Zapeljali se bomo tudi do Astoria Column s stripom o zgodovini mesta (po Trajanovem stolpu) od koder je čudovit razgled na okolico. Nočitev v pristanišču Seaside.

11. DAN: SEASIDE – PORTLAND – EVROPA

Zajtrk. Vožnja proti letališču Portland, in prosto do poleta. Če bo dovolj časa lahko obiščemo Muzej Oregon Museum of Science and Industry, ki velja za enega najboljših na svojem področju ali pa se ustavimo v kakšnem nakupovalnem centru za nakupovanje brez dodanega prodajnega davka. Popoldan polet proti Evropi.  

12. DAN: EVROPA – SLOVENIJA

Pristanek in nadaljevanje leta do bližnjega letališča. Prevoz v Slovenijo

 

Odgovor velja v bistvu za vsa popotovanja po ZDA. Ker imamo po petindvajsetih letih vodenja in organiziranja potovanj po ZDA, povsem jasno sliko o tem kaj si naši ljudje želijo videti – kaj gre notri in kaj ven (ker jasno je da gre vedno veliko zanimivih stvari tudi ven). Ker uživamo v teh “road-tripih” – popotovanjih, katerega pomemben del so vožnje po neskončnih panoramah, kjer se zdi, kot da je vse narejeno za širokokotni objektiv, kot da je vse v “IMAX” tehniki. In zdi se nam, da ni mogoče doživeti to destinacijo bolje kot tako kot je ponujena na tem popotovanju. Mislimo da vsaki destinaciji ustreza določenem način potovanja – klasična avtobusna potovanja tukaj enostavno nimajo takšnega efekta, kot popotovanja v moderni udobni “kočiji”, ki lahko naredi več kratkih fotopostankov in ne stoji samo na postajah.

Imate vprašanje?

Ne oklevajte in nas pokličite. Z veseljem vam predstavimo naše ponudbe.

Galerija

Preveri ostala potovanja