Orbia_logo_Za_popotnike

Koloradska planota

Države : Nevada + Arizona + Utah + Colorado + New Mexico

14 dni

12 oseb

Program potovanja

To je potovanje za tiste ki hočejo nekaj drugačnega. Za tiste, ki so po duši umetniki in ki imajo radi žive barve inčudovite umetnine, ki jih je sposobna narediti narava. Planota je verjetno tudi najbolj mističen (skoraj vzhodnjaški) prostor na Zahodu. Na in okoli Koloradske planote si v 4 državah, ki se stikajo v eni sami samcati točki, ogledamo kar 15 Narodnih parkov, Narodnih spomenikov in Indijanskih parkov.
To je potovanje za tiste ki hočejo nekaj drugačnega. Za tiste, ki so po duši umetniki in ki imajo radi žive barve inčudovite umetnine, ki jih je sposobna narediti narava. Planota je verjetno tudi najbolj mističen (skoraj vzhodnjaški) prostor na Zahodu. Na in okoli Koloradske planote si v 4 državah, ki se stikajo v eni sami samcati točki, ogledamo kar 15 Narodnih parkov, Narodnih spomenikov in Indijanskih parkov. Pueblo Indijanci so pustili za seboj naselja sklesana v skalo, njihov stil gradnje je še vedno prisoten v čudovitih mestih Nove Mehike, kot sta Taos in Santa Fe. Umetniki so že zdavnaj okupirali te kraje in Santa Fe je galerijsko središče sveta. Vendar pa najlepše skulpture pripadajo naravi in Mese, Loki in Oboki, Veliki in mali kanjoni, peščene puščave in živobarvne kamnine vas bodo vsekakor premaknili. Spodnji obronki Skalnatega gorovja bodo dodali malo zelenila okoli visokoležečih kavbojskih in rudarskih mest Silverton in Durango. Potovanje se začne in konča v Las Vegasu, ki pripada peti državi na poti – Nevadi.

1. DAN: SLOVENIJA – EVROPA – LAS VEGAS

Prevoz potnikov na izbrano bližnje letališče (v kolikor polet ni z Brnika) nato pa let preko izbranega letališča do Las Vegasa. Po prihodu v Las Vegas si bomo ogledali večerni Strip – Las Vegas Boulevard, kjer se dogaja večina zanimivosti v mestu, ki nikoli ne spi. Nastanitev v hotelu in nočitev.

2. DAN : LAS VEGAS – ZION NP – BRYCE CANYON NP

Zajtrk. Jutranji odhod do države Utah, kjer se bomo najprej zapeljali skozi Narodni park Zion. Barvni kamniti klifi, reka Virgin, ki se zajeda v skalo in okamneli gozd, so posebnosti tega enkratnega parka. Nadaljevanje do kanjona Bryce, ki se dvigne na dobrih 2500 metrov višine. Tod se odpira fantastičen svet večbarvnih skalnatih stolpičev, ki jih je skozi stoletja oblikoval veter. Nočitev.

3. DAN: BRYCE CANYON NP – CAPITOL REEF NP – MOAB

Zajtrk. Po zajtrku se odpravimo na vožnjo po eni izmed najbolj odročnih cest na zahodu ZDA – UT12, je cesta ki so jo dokončali pred približno 20 leti, pelje pa mimo slikovite narave. Postanki na poti, kot recimo pri točki Head of the Rocks. Opoldan prispemo v Narodni Park Capitol Reef, ki je pravi neodkriti zaklad. Reka Fremont predstavlja pravo oazo sredi puščavskega sveta. V 19. stoletju so prišli sem pionirji divjega zahoda, ustanovili naselje Fruita in zasadili sadovnjake. Sledi vožnja proti vzhodu države Utah in nočitev in večerja (BOX) v mestu Moab.

4. DAN: ARCHES NP  – CANYONLANDS NP

Zajtrk. Dopoldan bomo odkrivali lepote nacionalnega parka Arches, za katerega so značilne nenavadne skalne formacije, ki obstajajo v najbolj neobičajnih oblikah, predvsem v obliki obokov, ki so parku tudi dali ime. Popoldan pa si bomo ogledali drugi nacionalni park v bližini – in sicer Canyonlands. Ogledali si bomo del parka imenovan Island in the Sky kjer je kar nekaj čudovitih razglednih točk kot so recimo Mesa Arch in Upheaval Dome. Vrnitev v Moab in nočitev. 

5. DAN: MOAB – SILVERTON – DURANGO

Zajtrk. Pot bomo nadaljevali v južni krajec Skalnatega Gorovja – in sicer gorovje San Juan in sredi štiri-tisočakov se nahaja rudarsko mestece Silverton. Cesta ki vodi iz Ouraya nosi ime Million Dollar highway in okoli nje je veliko zapuščenih rudarskih mest in objektov. Iz Silvertona do mesta Durango pelje stara železnica, cesta pa gre preko prelaza Molas Pass (3300 m). Spustimo se v prijetno mestece Durango. Večerja (BOX) in nočitev.   

6. DAN : DURANGO – GREAT SAND DUNES NP – TAOS  

Zajtrk. Vožnja do najmlajšega ameriškega nacionalnega parka Great Sand Dunes, kjer so nekatere peščene sipine visoke tudi do 230 m in so lepe še posebej zaradi prekrasnega ozadja štiritisočakov. Z malo sreče bomo videli tudi črede bizonov. Nadaljujemo do naslednje države na naši poti in sicer Nove Mehike. Preden prispemo v umetniški Taos se zapeljemo preko mostu ki je komaj viden ko se mu približuješ – pelje pa preko kanjona reke Rio Grande, ki se kot nož zaseka v ravno planoto. Taos je čudovito umetniško mesto pueblo hišic, ki je tudi mesto traperja, indijanskega agenta ter generala Kit Carsona, katerega hiša je spremenjena v lokalni muzej. Zraven mesta se nahaja tudi stari Taos Pueblo, ki ga že več kot 1000 let naseljujejo Indijanci (ogled po želji – bolj priporočamo Sky City ki ima podobno zgodbo a bolj zanimivo lokacijo). Sprehod po mestu ter nočitev v hotelu.      

7. DAN:  TAOS – LOS ALAMOS – SANTA FE

Zajtrk. Pot nadaljujemo po t.i. High road to Taos, ki je čudovita cesta na kateri naredimo par postankov – med drugim za ogled najbolj priznanega izdelovalca indijanskih preprog, ter samostana Santuario de Chimayo s čudežnim zdravilnim peskom. V popoldanskem času si ogledamo Los Alamos, kjer so snovali atomsko bombo in to zgodbo lepo predstavi Bradburyjev Muzej (ni vstopnine). Še postanek pri bližnjem nacionalnem spomeniku Bandelier, ki nosi tudi ime »odprta knjiga človeške zgodovine« saj je namreč poseljen zadnjih 11.000 let. Popoldan prispemo v  mesto Santa Fe, ki je vsekakor med najlepšimi ameriškimi mesti. Nastanitev v hotelu in prosto za sprehode po starem delu mesta. Nočitev.

8. DAN: SANTA FE – ALBUQUERQUE

Zajtrk. Dopoldan ogled mesta, predvsem zanimive ulice Canyon road, kjer se nahaja največ galerij na svetu in najbolj zanimiva od njih je Morning Star, kjer prodajajo indijanske starine tudi po več sto tisoč dolarjev. Tu se nahaja tudi Čajnica s 150 vrstami čaja. Santa Fe ima povsod čudovite hiše v stilu pueblo, ima tudi »najstarejšo hišo v ZDA«, pa eno najstarejših cerkva in katedral ter najstarejših stavb javne uprave – Palačo Guvernerjev  ter kup muzejev – Muzej priznane slikarke Georgie O’Keefe, Zgodovinski Muzej in Muzej Umetnosti in Muzej Indijanske Umetnosti na stari trasi Santa Fe Trail, po kateri so prihajali prišleki z juga. Popoldan se zapeljemo proti Albuquerquju, na poti pa se lahko ustavimo v zanimivem Parku Kasha Katuwe, kjer so na ogled skale šotoraste oblike ter eden izmed najtesnejših možnih kanjonov. Zvečer se prispe v Albuquerque, kjer se nastanimo in prespimo.   

9. DAN: SKY CITY – DURANGO

Zajtrk. Albuquerque je sicer največje mesto Nove Mehike, vendar ni tako zanimiv kot mesta ki smo si jih že ogledali. Znan je predvsem po vsakoletnem dnevu Balonov, ima pa nekaj zanimivih muzejev od katerih verjetno najbolj izstopa Muzej Klopotač. Ogledali si bomo park Petroglifov – torej napisov na stenah od katerih so nekateri starejšega in nekateri novejšega datuma, vsekakor pa zanimivi na pogled. Naslednji postanek je na vrhu kamnitega hriba – mesa, kjer je že tisoč let in več živi indijansko pleme. Mesto se zelo prikladno imenuje Acoma – Sky City (BOX). Ogled z lokalnim vodnikom. Drugi del dneva je namenjen predvsem vožnji nazaj proti severu in mestu Durango, ki ga že poznamo in s tem je zaključen manjši krog osmice. Večerja (BOX) in nočitev.  

10. DAN: MESA VERDE NP – MONUMENT VALLEY – PAGE  

Zjutraj se podamo do nacionalnega parka Mesa Verde, ki velja za največji arheološki rezervat v ZDA. Med najdišči so skalna in podzemna bivališča, ki so prebivalcem služila za verske obrede. Zgradbe so iz obdobja 500 – 1300 našega štetja, obdobja, ko so prebivalci, Puebloanci, prešli iz nomadskega na poljedelski način bivanja. Ogled ene od skalnih naselbin, nato pa nadaljevanje poti  do točke ki nosi ime Four Corners (BOX) in je edina točka v ZDA kjer se stikajo 4 države. Nadaljujemo po meji med Arizono in Utah do čudovite pokrajine, ki nosi ime Monument Valley (BOX) in jo poznamo iz starih westernov. Nahaja se na indijanski zemlji saj je severna Arizona praktično en sam velik rezervat – največji kos ima ljudstvo Navajo. , katerega »glavno« mesto Page je tudi naš današnji cilj. Zapeljemo se še do bližnjega jezu Glen Canyon Dam, od koder je čudovit pogled na jezero Lake Powell ter do razgledne točke Horseshoe. Nastanitev v hotelu v mestu Page in nočitev.

11. DAN: ANTELOPE CANYON – GRAND CANYON NP – FLAGSTAFF

Zajtrk. Zgodaj zjutraj si bomo ogledali z lokalnimi vodniki ogledali majhen ozek kanjon Antelope, (BOX) ki je predvsem raj za fotografe, zaradi lomljenja svetlobe. Sledi vožnja ob reki Colorado proti jugu in zahodu ter vstop v Narodni park mogočnega Velikega Kanjona. Ustavil se bomo na par zanimivih točkah da boste dobili pravi občutek kako mogočna je ta naravna umetnina. Če se bo kdo odločil poleteti z helikopterjem se bo dalo z predhodnim naročilom. Dan končamo v mestu Flagstaff. Večerja (BOX) in nočitev.

12. DAN: SEDONA – ROUTE 66 – HOOVER DAM – LAS VEGAS

Zajtrk. Sledi vožnja v rdečo pokrajino v mistično področje imenovano Sedona. Kljub temu, da je večina tega potovanja vezana na naravne umetnine iz okrastih, rožnatih in živo rdečih kamnin je Sedona nekaj posebnega. Sledi vožnja do mesta Seligman kjer je odsek opevane trase Route 66 s spominki. Preden prispemo nazaj v Las Vegas še postanek na znamenitem jezu Hoover Dam. Prost večer v Las Vegasu. Nočitev.

13. DAN: LAS VEGAS – EVROPA

Zajtrk. Prosto za nakupovanje v Las Vegasu do odhoda na letališče. Polet proti Evropi.

14. DAN: EVROPA – SLOVENIJA

Pristanek na evropskem letališču ter nadaljevanje leta do bližnjega letališča. Prevoz v Slovenijo. 

Odgovor velja v bistvu za vsa popotovanja po ZDA. Ker imamo po petindvajsetih letih vodenja in organiziranja potovanj po ZDA, povsem jasno sliko o tem kaj si naši ljudje želijo videti – kaj gre notri in kaj ven. Na tem popotovanju se kulise menjavajo vsak dan, ves čas pa se vozimo na relativno visoki nadmorski višini. Vključen je tudi severni del Nove Mehike, ki si skupaj z Arizono, Koloradom in Utah deli to osrednjo ameriško planoto, ki jo sekajo in režejo reke, kot sta Rio Grande in Colorado. Na tem popotovanju mogoče še najbolj velja da se vozi po neskončnih panoramah, ki so posebej narejene za širokokotni objektiv, kot da je vse v “IMAX” tehniki. In zdi se nam, da ni mogoče doživeti to destinacijo bolje kot tako kot je ponujena na tem popotovanju. Mislimo da vsaki destinaciji ustreza določenem način potovanja – klasična avtobusna potovanja tukaj enostavno nimajo takšnega efekta, kot popotovanja v moderni udobni “kočiji”, ki lahko naredi več kratkih fotopostankov in ne stoji samo na postajah.

Imate vprašanje?

Ne oklevajte in nas pokličite. Z veseljem vam predstavimo naše ponudbe.

Galerija

Preveri ostala potovanja