Orbia_logo_Za_popotnike

Vzhod ZDA

Države: New York + New Jersey + Pennsylvania + Virginia + Maryland + Delaware + Washington DC + Ontario

12 dni

12 oseb

Program potovanja

1. DAN: SLOVENIJA – EVROPA – NEW YORK
Prevoz potnikov na bližnje letališče (v kolikor polet ne bo z Brnika) od koder bo polet preko drugega evropskega letališča proti New Yorku. Po pristanku prevoz na Manhattan in nastanitev v hotelu. Sledi sprehod okoli osrednjega Manhattna – Times Square-a in Rockefeller centra, pa do katedrale Svetega Patrika in Grand Terminal postaje. Po Peti Aveniji mimo glavne knjižnice NY Public Library do Empire State Buildinga – kjer predlagamo vzpon nanj, za čudovit nočni razgled (BOX). Nočitev v hotelu.

2. DAN: NEW YORK (spodnji Manhattan)

Zajtrk. Ogled spodnjega Manhattna s podzemno železnico in s »hop-on hop-off« avtobusom, med drugim: City Hall, Wall Street in Ground Zero , kjer sta nekoč stala dvojčka, danes pa je nenavadni a zelo čustveni spominski park .., pa Battery park od koder se lahko gre z ladjico do otoka Ellis in Kipa Svobode. Navadno so vrste predolge, da bi se splačalo – lahko pa se zapeljemo z brezplačnim trajektom do Staten Islanda in nazaj – pelje mimo Kipa Svobode in s trajekta je seveda lep razgled na nebotičnike Manhattna …. potem sprehod do mostu Brooklyn Bridge, pa skozi četrti Little Italy in Kitajsko četrt do Greenwich Village in Washington Square Parka. Prosto. Nočitev.

3. DAN: NEW YORK (zgornji Manhattan) – PALISADES / HUDSON VALLEY

Po zajtrku si s podzemno ogledamo še zgornji Manhattan z delom Centralnega parka ter Muzejsko cesto. Če bi kdo želel, lahko del dneva nameni ogledu svetovno znanega muzeja MOMA, ali Guggenheima ali pa kaj drugega. V poznem popoldnevu se zapeljemo še proti četrti Harlem, ki si jo panoramsko ogledamo, nato pa nadaljujemo pot vzdolž reke Hudson proti severu, tudi mimo naselja Palisades, kjer domuje kar nekaj znanih »ne-Hollywoodskih« igralcev, kot recimo Al Pacino, Bill Murray, Jessica Lange … in pdb. Nastanitev v hotelu.

4. DAN: WEST POINT – WOODSTOCK – FINGER LAKES -NIAGARA

Zajtrk. Prvi jutranji postanek bo pri znani ameriški Vojaški akademiji West Point, ki stoji na strateški točki na ovinku reke Hudson. Ustavili se bomo pri Centru za obiskovalce in se seznanili z zgodovino ustanove (BOX – ogled akademije z lokalnim vodnikom). Nato vožnja v gorovje Catskills, ki je del Apalačev in postanek pri spominski plošči, ki obeležuje travnik, kjer se je leta 1969 zgodil neverjetni koncert Woodstock. Popoldan bomo prispeli do študentskega mesta Ithaca, kjer je sedež univerze Cornell, del znamenite Ivy League. Kratek panoramski ogled. Jezero Cayuga je najdaljše v sklopu jezer, imenovanem Finger Lakes. Ogled vinske hiše in preizkus njihovega vina. Nadaljujemo do Niagare kamor prispemo v večernem času. Preden prestopimo mejo si slapove ogledamo z ameriške strani. Nočitev.

5. DAN: NIAGARA – TORONTO – NIAGARA

Zajtrk. Današnji dan preživimo v Kanadi. Panoramsko si bomo ogledali Toronto, največje kanadsko mesto. Videli bomo eno največjih športnih dvoran v Kanadi, Rogers Center, najdaljšo ulico na svetu – Yonge, staro in novo Mestno hišo, Parlament in univerzo, številne zanimive muzeje in najlepši kanadski privatni dvorec – Casa Loma. Po želji (in če bo primerno vreme) se bomo povzpeli na CN Tower (dopl), od koder se ponuja čudovit razgled na mesto in jezero Ontario. Na poti nazaj se bomo naprej ustavili v slikovitem kraju Niagara-on-the-Lake, ki je znano po zgodovini, kulturi, galerijah, restavracijah ter ledenemu vinu. Vrnitev v mesto Niagara Falls, vožnja ob reki kjer stojijo mogočne hidroelektrarne na obeh straneh. Prosto za ogled slapov. Če bo mogoče, predlagamo da se zapeljete z ladjico Maid of the Mist (dopl). Večerja v vrhunski samopostrežni restavraciji (BOX). Ogled slapov na kanadski strani še zvečer, ko so osvetljeni. Nočitev.

6. DAN NIAGARA FALLS – BUFFALO – LANCASTER COUNTY

Iz Kanade se po zajtrku zapeljemo preko Mostu Miru do Buffala, ki je bil nekoč pomembno transportno in industrijsko mesto, sedaj pa je del t.i. »zarjavelega pasu«, o čemer pričajo ogromni zapuščeni (čeprav nekateri že spremenjeni) pristaniški silosi. Panoramska vožnja skozi mesto in začetek vožnje skozi osrčji držav New York in Pennsylvania. Vozili se bomo po zanimivi pokrajini ob reki Susqueanna in popoldan prispeli v deželo Lancaster County, ki je znana kot dežela Amišev. Gre za skupino pripadnikov radikalne krščanske vere, ki v svojem življenju ne uporablja nobenih tehničnih pripomočkov (radia, TV, elektrika, avtomobilov), temveč se večinoma ukvarja s kmetijstvom. Popeljali se bomo po pokrajini in, če bomo imeli srečo, videli katero izmed kočij, s katerimi se Amiši prevažajo. Amiši nosijo posebna, zelo preprosta oblačila in nasploh živijo zelo preprosto življenje. Ogled Amish Farm (BOX) kjer se spoznamo z njihovim načinom življenja (op. Če bi se prispelo prepozno se ogled naredi naslednji dan zjutraj). Nastanitev v hotelu. Nočitev.

7. DAN GETTYSBURG – WASHINGTON DC

Po zajtrku sledi vožnja do znanega bojišča Gettysburg, kjer so Južnjaki v Državljanski vojni doživeli odločujoči poraz in praktično izgubili vojno. Ogled spominskega parka, pokopališča ter mesta kjer je predsednik Lincoln povedal svoj legendarni nagovor vojakom. Ob širši dolini reke Potomac, mimo mesteca Langley, znanega tudi po glavnem štabu agencije CIA, se pripeljemo do glavnega mesta ZDA, Washingtona. Panoramski ogled Bele hiše, ter neštetih spomenikov Ameriškim predsednikom in raznim vojnam: med drugim Washingtonu, Lincolnu, Rooseveltu in Jeffersonu; pa Korejski, Vietnamski, 1. in 2. svetovni vojni, …. Panoramska vožnja mimo Kapitlja, Vrhovnega sodišča, Pentagona ipd. Oglede pa bomo začeli na vojaškem pokopališču Arlington, kjer je v družbi okoli 300.000 vojakov, pokopan tudi priljubljeni ameriški predsednik J. F. Kennedy. Večer bomo preživeli v Georgetownu, kjer je veliko barov in restavracij. Nočitev v četrti Georgetown ali Alexandria.

8. DAN: WASHINGTON DC – MT VERNON – FREDERICKSBURG

Po zajtrku bo dopoldan namenjen ogledu izbranih muzejev ki nosijo skupni naziv Smithsonian in se nahajajo vzdolž National Malla. Predlagamo Muzej Vesolja, ali pa Ameriških Indijancev, zanimiva sta tudi Zgodovinska muzeja, pa Muzej Holokavsta… V popoldanskem času se zapeljemo proti jugu v državo Virginia kjer bo prvi postanek pri zgodovinski hiši Georgea Washingtona – Mt Vernon (BOX), ki velja tudi za najbolje ohranjeno kolonialno domačijo, ki jih je bilo ravno tu v predelu Severne Virginije največ. Zapeljemo se proti jugu mimo ogromne baze Quantico, kjer se urijo ameriški marinci (in agenti FBI in DEA) do odlično ohranjenega »zgodovinskega« mesta Fredericksburg, kjer se nastanimo. Na poti če bo čas in volja še ogled Muzeja Marincev (ni vstopnine). Večerja (BOX) in nočitev.

9. DAN: RICHMOND – KOLONIALNI ZGODOVINSKI TRIKOTNIK – NORFOLK

Po zajtrku se panoramsko zapeljemo skozi glavno mesto Virginije Richmond, ki je bilo med Državljansko vojno prestolnica Konfederativne (Južne) ZDA, bolj pa je znan kadilcem kot prestolnica tobačne industrije. Prve uspešne evropejske naselbine v Novem svetu so bile povezane z izvozom tobaka in prav južno od Richmonda ob zalivu Chesapeake leži “zgodovinski trikotnik” prvotnih evropejskih naselbin – Jamestown, ki je sploh prva kolonija iz leta 1607, pa Williamsburg (BOX), ki je kot da bi s časovnim strojem potovali v revolucionarno 18. Stoletje in Yorktown (kjer pa se je povsem slučajno zgodila tudi zadnja bitka Državljanske vojne). Prespimo v bližnjem Norfolku, ki je mimogrede največje oporišče vojne mornarice na svetu, pokriva pa Atlantsko obalo ZDA, kjer si pogledamo stari svetilnik Cape Henry (njegovo gradnjo je avtoriziral sam George Washington), ki stoji blizu mesta kjer so prvi prišleki iz Anglije postavili križ v zahvalo da so preživeli prečkanje Atlantika. Nočitev v hotelu.

10. DAN: CHESAPEAKE BAY – PHILADELPHIA – ATLANTIC CITY

Zjutraj se po zajtrku zapeljemo preko mosta-tunela ki prečka ogromni zaliv Chesapeake Bay. Projekt je pred 50 leti veljal za eno izmed sedmih čudes moderne arhitekture. Po dopoldanski vožnji prispemo v državo Delaware, kjer se lahko ustavimo na poti v kakšnem trgovskem centru (saj se kupuje brez davka) kot recimo Christiania Mall (med drugi tudi trgovina Apple). Popoldanski prihod v Philadelphio in ogled zgodovinsko najpomembnejšega mesta ZDA, saj so tu leta 1776 podpisali Deklaracijo neodvisnosti in kasneje napisali še ameriško Ustavo. Ogledali si bomo zgodovinski predel mesta, Liberty Bell in Liberty Hall, videli pa bomo tudi nekatere druge pomembne stavbe v mestu – Carpenter’s Hall, Old Mint, kjer so pričeli s kovanjem prvega denarja v ZDA. Preden se proti večeru odpravimo na Atlantsko obalo do Atlantic City-a se povzpnemo še po »Rockyjevih« stopnicah Muzeja Umetnosti od koder je lep razgled na Downtown ter na reko Schuykill. Proti večeru prispemo v zabaviščno letovišče Atlantic City. Večerja (BOX) in nastanitev v hotelu te prosto za kockanje. Nočitev.

11. DAN: ATLANTIC CITY – LETALIŠČE NYC/PHILADELPHIA – EVROPA

Po zajtrku, prosto do prevoza na izbrano letališče v New Yorku ali Philadelphiji, od koder bo predvidoma v popoldanskem času polet proti Evropi.

12. DAN: EVROPA – SLOVENIJA

Pristanek na enem izmed evropskih letališč in polet proti bližnjemu letališču ter prevoz v Slovenijo.

 

Imate vprašanje?

Ne oklevajte in nas pokličite. Z veseljem vam predstavimo naše ponudbe.

Galerija

Preveri ostala potovanja