Orbia_logo_Za_popotnike

Skalnato gorovje

Države : Washington + Montana + Wyoming + Južna Dakota + Nebraska + Colorado + British Columbia + Alberta

15 dni

12 oseb

Program potovanja

Severo-zahod Severne Amerike je med najlepšimi naravnimi koščki sveta. Res se potuje malce dlje, kot do drugih predelov kontinenta vendar je nagrado na koncu zato toliko slajša. Podnaslov potovanja je the Rockies – ali Skalnato gorovje, ki je nekakšna hrbtenica kontinenta. In tudi popotovanje sledi tej hrbtenici iz severa proti jugu (včasih se potuje v nasprotno smer).
Severo-zahod Severne Amerike je med najlepšimi naravnimi koščki sveta. Res se potuje malce dlje, kot do drugih predelov kontinenta vendar je nagrado na koncu zato toliko slajša. Podnaslov potovanja je the Rockies – ali Skalnato gorovje, ki je nekakšna hrbtenica kontinenta. In tudi popotovanje sledi tej hrbtenici iz severa proti jugu (včasih se potuje v nasprotno smer). Narodnih parkov in spomenikov je na tem potovanju ogromno in vsak ima nekaj posebnosti. Med najbolj opevanimi sta kanadska Jasper in Banff in seveda Yellowstone v ZDA, vendar za eno najlepših panoramskih poti velja Going to the Sun v NP Glacier in čudovito barviti NP Badlands. Na poti najdemo prostor tudi za ogromne izklesane glave predsednikov ali Rushmore Mountains, indijanskega poglavarja Norega Konja ter Hudičev Stolp, kamor je Spielberg pripeljal svoje vesoljce na bližnje srečanje. Tudi legendarni kavbojci so zastopani v Deadwoodu ter Cody-u in čeprav je to potovanje bolj povezano z naravo sta zanimiva tudi mesta Seattle in Vancouver ter istoimenski otok kjer obiščemo “angleško” mesto Victoria.

1. DAN: SLOVENIJA – EVROPA – SEATTLE

Zbor potnikov ter prevoz na izbrano evropsko letališče (v kolikor ne bo polet z Brnika) od koder bo zjutraj polet preko vmesnega letališča do mesta Seattla v državi Washington/ZDA. Pristanek v popoldanskem času ter panoramski ogled mesta, ki je gospodarsko povezan z predvsem dvema gigantoma – Boeing in Microsoft. Zanimivo si bo ogledati predvsem obnovljeno staro tržnico Pike Place Market ter Pioneer square, ki skupaj tvorita del zgodovinskega jedra mesta. Novejši del mesta je Seattle Center, kjer se med drugim nahaja tudi že rahlo dotrajani simbol mesta – stolp Space Needle. Nočitev v hotelu na severni strani mesta.

2. DAN: VANCOUVER ISLAND – VICTORIA – VANCOUVER

Zajtrk in jutranja vožnja s trajektom na otok Victoria, ogled »angleškega mesta«, ter zanimivih botaničnih vrtov Butchart (BOX). Zvečer nadaljujemo s trajektom do Vancouvra, večerni prihod. Nočitev v hotelu na severnem delu mesta.

3. DAN: VANCOUVER

Zajtrk. Celodnevni ogled mesta – najprej vožnja skozi park Stanley, ki je glavna turistična atrakcija mesta, do kanjona Capilano, katerega ogled vključuje tudi sprehod preko atraktivnega mostu (dopl). Sledi ogled Olimpijske vasi. Popoldan se bomo sprehodili po Gastownu ter Chinatownu, ki sta zgodovinsko srce sicer mladega mesta. Prva parna ura je glavna atrakcija na Vodni ulici, Chinatown pa je največji v Sev. Ameriki, takoj za San Franciscom. Večerja (BOX) in nočitev v hotelu.

4. DAN: VANCOUVER – FRASER RIVER – KAMLOOOPS

Zajtrk. Danes bomo sledili poti stezosledcev in zlatokopov ki so se podajali v notranjost Kanade, oziroma British Columbie v iskanju zlata. Pot bo tekla po kanjonu reke Fraser in reke Thompson, ki nosi ime po znamenitem traperju. V poznem popoldnevu bomo prišli do mesta Kamloops. Prenočevanje v hotelu.

5. DAN: KAMLOOPS – JASPER NP

Zajtrk . Odpravili se bomo na pot v pravo divjino. Gorovje Monashee je čudovit primerek zahodno-kanadske pokrajine. Po znameniti cesti Yellowhead Highway se bomo peljali mimo najvišjega vrha kanadskega Skalnega gorovja – Mt. Robson. Popoldan pa bomo prispeli v mesto Jasper v istoimenskem Narodnem Parku. Nočitev v hotelu/lodge-u v okolici ali na obrobju parka.

6. DAN: JASPER NP – COLUMBIA ICEFIELD – BANFF NP

Zajtrk. Narodni park Jasper je znan po največjih ledenikih južno od Arktike. Ledena masa, ki nosi ime Columbia, je gigantska, čeprav se v zadnjih letih močno krči. Ogled ledenika Athabasca, pred tem pa še istoimenskih slapov na poti. Vožnja proti naslednjemu narodnemu parku na našem potovanju – Banff. Še prej pa postanek pri Lake Louise, verjetno največkrat poslikanem jezercu v Kanadi. V mestu Banff, se nastanimo v hotelu. Večerja (BOX).

7. DAN: BANFF – CALGARY

Zajtrk. Najprej si bomo ogledali muzej kanadske zgodovine (BOX), potem pa se odpira več možnosti – lahko si ogledate jame, se z gondolo povzpnete na vrh gore Sulphur Mountain ali se zgolj namakate v toplicah. Popoldan krajši skok do mesta Calgary, kjer si bomo ogledali prizorišča zimskih olimpijskih iger (1988). Nastanitev v hotelu in nočitev.

8. DAN: CALGARY – GLACIER NP – MONTANA

Zajtrk in jutranji odhod proti jugu, nazaj v ZDA. Vstop v zvezno državo Montana. Ogled narodnega parka Glacier. Če ne bo problema z vremenom, se bomo zapeljali po eni lepših cest na svetu “Going to the Sun”. V središču Skalnega gorovja se za vsakim vogalom ponuja lepši razgled. Spustili se bomo proti mestu Columbia Falls in naprej do največjega jezera zahodno od Velikih jezer ZDA – Beartooth Lake, v okolici katerega bomo prenočili v hotelu.

9. DAN: BEARTOOTH LAKE – YELLOWSTONE NP

Po zajtrku vožnja po čudoviti naravi Montane in Wyominga, do prvega NP na svetu – to je narodni park Yellowstone. Polovica vseh delujočih gejzirjev na svetu nahaja tukaj, od tega jih je nekaj tako zanesljivih, da lahko do par minut natančno predvidimo njihov izbruh – Old Faithfull, Grand Geyser, Mammoth Hot Springs, Blatni vulkan… Prenočitev v brunarici – lodge-u.

10. DAN: YELLOWSTONE NP – CODY

Zajtrk. Nadaljevanje ogledov v NP Yellowstone nato pa krajši skok do mesta Cody. Buffalo Bill je vsekakor eno izmed največjih imen Divjega Zahoda. Njegovo pravo ime je William Cody. Večer bo namenjen ogledu mesta, ki nosi njegovo ime. Najprej si bomo ogledali ogromni kompleks Buffalo Billa, ki ga sestavljajo tudi štirje različni muzeji – možnost ogleda muzejev (dopl). Če bo mogoče vam predlagamo da si ogledate rodeo (dopl) – rodeo večeri, ki se tu vrstijo vsak dan skozi tri poletne mesece, so mestecu prislužili tudi naziv svetovne prestolnice rodea. Nočitev.

11. DAN: CODY – BIG HORN – DEVIL`S TOWER – DEADWOOD

Zajtrk. Vožnja po severu države Wyoming preko znamenitega gorovja Big Horn, katerega severni obronki segajo v bližnjo državo Montana. Tu so bila nekoč krdela bizonov in indijancev plemen Siuxi in Čejeni, ki so izbojevali zadnjo in hkrati najuspešnejšo zmago proti ameriški vojski, katere poveljnik je bil vase zaverovani general Custer. Pred prihodom v Južno Dakoto, še postanek pri Hudičevem stolpu, kjer so se dogajala “bližnja srečanja tretje vrste”. Pozno popoldan prihod v mestece Deadwood – prav tako eno izmed najbolj znanih središč divjega zahoda. Govorice o najdbi zlata so sem privabile imena kot so Divji Bill Hickock in Calamity Jane. Večerja (BOX) in nočitev v hotelu.

12. DAN: DEADWOOD – MT. RUSHMORE – BADLANDS – NEBRASKA

Po zajtrku se bomo zapeljali do gorovja Black Hills in si ogledali največje dokončane in tudi največji nedokončani kip v ZDA. Najprej ogled orjaških glav Washingtona, Jeffersona, Lincolna in Roosevelta, vklesanih v goro Mount Rushmore, le nekaj kilometrov za tem pa še indijanski odgovor – 200 metrski kip poglavarja Norega Konja, ki pa je zaenkrat še sredi nastajanja. Sledi vožnja do NP Badlands, ki je prava mesečeva pokrajina različnih oblik na najbolj negostoljubni pokrajini v ZDA. Vožnja skozi rezervat Pine Ridge, ki je bilo prizorišče najbolj krvavega pokola prvotnih naseljencev s strani Ameriške konjenice leta 1890. Proti večeru prispemo v državo Nebraska ki je prava država prerije in pot po kateri se vozimo je čudovito samotna. Pri mestu Alliance si pogledamo odtrgano pop-art umetnino Carhenge in se nastanimo v hotelu. Večerja (BOX) in nočitev.

13. DAN: ROCKY MOUNTAINS NP – DENVER

Zajtrk. Sledi vožnja do najbolj popularne »coast-to-coast« avtoceste I-80 in potem proti jugu v državo Colorado, ki je zadnja država na naši poti. Najprej ogled zadnjega NP na tem potovanju, ki nosi prikladno ime NP Rocky Mts , kar dejansko zaključi zgodbo tega potovanja ki je sledilo gorovju od severa proti jugu. Na tem področju, se Velika Ameriška Prerija (planota) zaleti v ogromno, nekoč težko prehodno steno štiri-tisočakov, in na tem mestu je zraslo mesto Denver. Po ogledu parka se spustimo v mesto, si ga panoramsko ogledamo ter namenimo nekaj prostega časa za nakupovanje ali počitek pred odhodom proti domu. Skupna buffet večerja (BOX). Nočitev v hotelu v bližini letališča.

14. DAN: DENVER – EVROPA

Po zajtrku prosto do odhoda na letališče. Polet proti Evropi.

15. DAN: EVROPA – SLOVENIJA

Pristanek na enem izmed evropskih letališč in nadaljevanje leta v Slovenijo.

 

Odgovor velja v bistvu za vsa popotovanja po ZDA. Ker imamo po petindvajsetih letih vodenja in organiziranja potovanj po ZDA, povsem jasno sliko o tem kaj si naši ljudje želijo videti – kaj gre notri in kaj ven. To potovanje zahteva veliko organizacije da ga lahko izpeljemo na način, kot izpeljujemo vsa ostala potovanja zato ga ne ponuja nihče drug. In zato je tudi daljše in za odtenek dražje kot ostala naša potovanja. Na tem potovanju so čudoviti dnevni “road-tripi” vožnje po neskončnih panoramah, kjer se zdi, kot da je vse narejeno za širokokotni objektiv, kot da je vse v “IMAX” tehniki. Skalnato gorovje je vedno blizu, vendar si pogledamo tudi del prerije – ogromnega področja, ki nosi ime Great Plains. Zdi se nam, da ni mogoče doživeti to destinacijo bolje, kot je ponujena na tem popotovanju. Mislimo da vsaki destinaciji ustreza določenem način potovanja – klasična avtobusna potovanja tukaj enostavno nimajo takšnega efekta, kot popotovanja v moderni udobni “kočiji”, ki lahko naredi več kratkih fotopostankov in ne stoji samo na postajah.

Imate vprašanje?

Ne oklevajte in nas pokličite. Z veseljem vam predstavimo naše ponudbe.

Galerija

Preveri ostala potovanja