Orbia_logo_Za_popotnike

Nordkapp

Države : Švedska + Norveška + Finska

12 dni

12 oseb

Program potovanja

Potovanje na streho sveta za nealpiniste. Everest in Severni pol sta sicer dosegljiva, vendar morate za prvega biti v vrhunski fizični pripravljenosti, potovanje na drugega pa vas bo stalo desetkrat več kot potovanje na Nordkapp. Torej za tiste ki ne morejo na prvo in drugo, obstaja potovanje na Severni rt. Vendar Nordkapp je le cilj, tisto zaradi česar se popotnik na to pot, je pot sama.. Razdalje so dolge, mest je na poti bolj malo, ampak odmaknjenost in bleščeča slikovitost Lofotov in Laponske je čarobna. Severni lok potovanja je vsekakor višek, vendar je potrebno izpostaviti tudi dve prelepi prestolnici na začetku in koncu potovanja. Stockholm je zgrajen na mnogih otokih in otočkih, kjer se stikata jezero Malaren in Baltiško morje; Helsinki pa je pravo belo mesto severa. Oba moderna in starinska. Skupaj s potovanjem Troli in Fjordi, ki pokriva drugačno pokrajino fjordov in fjelov, predstavita ta dva potovanja celoten Skandinavski polotok.

1. DAN: SLOVENIJA – BENETKE  – STOCKHOLM

Zbor potnikov in prevoz do letališča Marco Polo, od koder bo predvidoma ob 09.10 uri polet letala proti letališču pri Stockholmu. Prevoz do glavnega mesta Švedske in panoramski ogled, ki bo vključeval sprehod po starem mestnem jedru okoli mestne hiše, parlamenta, katedrale in muzeja Nobel. Zvečer je Stockholm zelo živahno mesto z mnogimi pubi in živo glasbo. Nastanitev v hotelu v okolici Stockholma.  Kosilo iz lokalne kuhinje (BOX) in nočitev.

2. DAN: STOCKHOLM

Zajtrk. Zjutraj najprej ogled Muzeja ladje Vasa, nato pa prosto za ogled številnih zanimivih muzejev v tem čudovitem mestu. Lahko se z ladjico zapeljete po arhipelagu majhnih otočkov severno od prestolnice ali pa do renesančne kraljeve palače Drottningholm. V lepem vremenu je čudovit tudi polotok Skansen s prvim odprtim muzejem na svetu. Nočitev.   

3. DAN: UPPSALA – UMEA

Zajtrk. Vožnje proti severu, proti znamenitemu univerzitetnemu mestu Uppsala. Sprehod po starem mestnem jedru okoli mogočne rdeče katedrale in renesančne trdnjave Gustava Vase, ki velja za največjo v Skandinaviji in je tudi trenutni sedež švedske nadškofije. Uppsala je starodavna prestolnica in v predelu, imenovanem Gamla Uppsala, si bomo lahko ogledali nekaj zgodovinskih ostankov in staro leseno cerkev. Sledi vožnja ob obali osrednje Švedske. Nočitev  v mestu Umea ali v okolici. Večerja (BOX). 

4. DAN: UMEA – MO I RANA – BODO

Zajtrk. Nadaljevanje vožnje po »modri cesti« ob jezerih in po čudoviti pokrajini severne Švedske do norveške meje. Peljali se bomo mimo Tarnaby-a kjer se je rodil legendarni Ingemar Stenmark ter smučišča Hernavan kjer se bomo ustavili za kosilo (BOX).  Prestop meje pri mestu Mo i Rana ter vožnja do točke, kjer prestopimo polarni krog in vstopimo v območje poletnega »polnočnega sonca«. Nadaljevanje vožnje do obale in pristanišča Bodo, kjer bomo prenočili.

5. DAN: LOFOTI IN VESTERALEN

Zajtrk in nato jutranja vožnja s trajektom do otočja Lofoti. Svojevrstna odtujenost in preprostost dajeta otokom posebno idilično podobo. Postanek v idilični ribiški vasici Reine,in vožnja  mimo oddaljenih plaž in prek samotne pokrajine. Postanki na poti. Možnost ogleda Muzeja Vikingov (dopl). Nočitev v Svolvaeru ali okolici. Pozno kosilo ali večerja. (BOX)  

6. DAN: LOFOTI IN VESTERALEN – TROMSO

Zajtrk. Nadaljevanje vožnje po otokih in popoldanska vrnitev na celino. Nadaljujemo proti mestu Tromso, severni prestolnici s čudovito arktično katedralo in drugimi zanimivostmi, kjer se bomo nastanili. Večerja (BOX) in nočitev.   

7. DAN: TROMSO – ALTA – HONNINGSVAG

Zajtrk. Daljša vožnja proti skrajnemu severu Evrope, na kateri bomo lahko občudovali vse lepote slikovite nordijske pokrajine. Vmes se bo moč ustaviti in si ogledati črede severnih jelenov, ki se prosto sprehajajo tudi po cesti. Po prihodu v mesto Honningsvag nastanitev v hotelu, večerja (BOX)  in počitek. Malo pred polnočjo vožnja do bližnjega Nordkappa, vstop v palačo (BOX) in ogled polnočnega sonca. Vrnitev v hotel in nočitev.  

8. DAN: HONNINGSVAG – INARI/IVALO 

Zajtrk. Vožnja proti vzhodu in prestop finske meje. Postanek bomo naredili v deželi Laponcev oziroma ljudstva Sami, katerih središče na Norveškem je mesto Karasjok, na finski strani pa je njihov sveti kraj jezero Inari. Ogledali si bomo Muzej Sami v mestu Inari ob jezeru. Gre za muzej, ki prikazuje življenje in obrt tega severnega ljudstva. Vožnja proti jugu po »arktični cesti«. Večerja (BOX) in nočitev v hotelu

9. DAN: SODANKYLA – ROVANIEMI – OULU

Zajtrk. Obsežni narodni park Urho Kekkonen, ob katerem se bomo vozili, pokriva ogromno območje nenaseljene divjine, ki sega vse do ruske meje. V mestu Sodankyla se bomo ustavili pri ohranjeni leseni cerkvici iz 17. stoletja, ki je bila redko zbirališče kristjanov v tej divjini. Večino časa bomo preživeli v mestu Rovaniemi, kjer bomo izstopili iz polarnega kroga. Nujen postanek pri kabini Dedka Mraza. Priporočamo tudi ogled odličnega muzeja Arktikum, ki detajlno popisuje življenje na severu Evrope (BOX). Sledi nadaljevanje vožnje do Botnijskega jezera, t.i. švedskega dela Finske okoli mesta Oulu, kjer naredimo postanek ob tržnici. Nočitev v hotelu v okolici mesta.

10. DAN: KUOPIO – LAHTI – HELSINKI

Zajtrk. Zapeljemo se proti jugu najprej v središče jezerske pokrajine do mesta Kuopio, kjer se zapeljemo na vrh hriba s skakalnico in razglednim stolpom na katerega se lahko po želji in proti doplačilu povzpnete. Sledi vožnja do Lahtija po stranskih poteh, ki vodijo mimo številnih jezer. V Lahtiju se bomo ustavili ob nabrežju si pogledali skakalnico ter Halo Sibelius, nato pa se nastanili v hotelu. Nočitev.

11. DAN : LAHTI – HELSINKI

Zajtrk. Zapeljali do finske prestolnice Helsinki. Panoramski ogled glavnih znamenitosti: Senatnega trga, katedrale Uspenski, Esplanade, podzemnega templja, mestnega muzeja, hale Finlandia in olimpijskega muzeja. Nastanitev v hotelu in večerni sprehod po Esplanadi in ob pristanišču. Večerja (BOX). Nočitev.

12. DAN: HELSINKI – BENETKE – SLOVENIJA

Zajtrk. Dopoldanski dodatni ogled finske prestolnice ter nekaj prostega časa. Nato pa prevoz do letališča od koder bo predvidoma okoli 18.10 uri polet proti Benetkam. Po pristanku prevoz v Slovenijo.

Odgovor velja za vsa popotovanja po Evropi. Ker smo iskali prav način potovanj, ki ni povezan s polnimi avtobusi in divjanjem od stranišča do stranišča. Ker se nam zdi da mora biti potovanje tudi oddih. In ker smo zavezani zelenemu, vzdržnemu in ekološkem turizmu, kjer manj ljudi pusti za seboj manj stopinj. Ker smo s partnerjem iz Skandinavije odkrili način kako izpeljati potovanja z vodnikom-voznikom tudi v Evropi. Ker imamo po petindvajsetih letih vodenja in organiziranja potovanj po Evropi, povsem jasno sliko o tem kaj si Slovenci želijo videti ko gredo na pot. Vsekakor je to poskus bolj udobnih potovanj po podobni ceni, kot jo ponujajo drugi za avtobusna potovanja..

Imate vprašanje?

Ne oklevajte in nas pokličite. Z veseljem vam predstavimo naše ponudbe.

Galerija

Preveri ostala potovanja